Santiago bereikt - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Chris en Karin Keizer Burgers - WaarBenJij.nu Santiago bereikt - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Chris en Karin Keizer Burgers - WaarBenJij.nu

Santiago bereikt

Door: Chris en karin

Blijf op de hoogte en volg Chris en Karin

15 Juni 2015 | Spanje, Santiago de Compostela

Santiago bereikt, gister rond drie uur. Het had nog even wat voeten in aarde om de cathedraal te vinden, maar met behulp van een aardige spanjaard hebben we de cathedraal gevonden. Ze zeggen altijd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, nou we kunnen dit beamen. De laatste etappe was zwaar, veel klimmeters gemaakt de laatste drie fietsdagen. Fietsdagen ja, we hebben niet elke dag gefietst. Na de vorige wegblog met de verwaarloosde camping hebben we trouwens heel erg goed gegeten. Als voorgerecht verse jambon ( specialiteit van hier, niet te vergelijken met de rauwe ham uit Nederland) en andere worst, vervolgens tortilla met sla en na yoghurt met verse aardbeien. Snacht onweer gehad en enorme regen. De volgende ochtend besloten om niet de klim te maken gezien het weer. We moesten een klim maken van 30 km klimmen en dan willen we geen onweer op ons hoofd krijgen. Dus uitgesteld, maar wel even naar Villafranca gegaan, een plaatsje 5 km verderop en daar een lekker hotelletje genomen. Heerlijk lummelend de dag doorgebracht. De volgende dag de klim gemaakt naar Cebreiro (alt. 1300) en daarna een kleine afdaling naar 1250 en vervolgens als toetje de Alto de Poio (alt. 1335). We zijn gestart op 500 meter hoogte en hebben dus een kleine 2000 klimmeters gemaakt. Het was koud boven, en de afdaling nog kouder. Deze dag doorgefietst naar Sarria, totaal dus met deze twee klimmen 86 km gefietst. Dit was best heftig met het gevolg dat Chris slecht in orde was na het drinken van waarschijnlijk verkeerd bergwater. Dus geen eten op de camping maar bergwater kan ook roet in het eten gooien. In Sarria maar een dag blijven staan. Hier was het niet warm, dus volgende dag toch maar verder. Chris geen koorts maar, maar de volgende dag aan de....(poepdoos). De laatste loodjes wegen dan wel zwaar als je nog een beste klimpartij op de laatste dag moet doen...bananen helpen dan wel om te kunnen fietsen, maar tabletten stoppen beter.
De dag na Sarria dan ook maar even rustig aan gedaan met fietsen, met het gevolg dat we gister 77 km moesten fietsen, geen mogelijkheid op het einde om nog ergens te overnachten. Gister een loeizware ettappe, vanauit Palas de Rei naar Melide over de grote weg, hierna naar Arzua en daarn de grote weg af richting Touro. Dit is een zwaar maar mooi stuk, door de eucalyptusbossen. Heel erg mooi maar wel in de middel of nowhere. En dan, over de top van de heuvel, Santiago de Compostella. Geen mooie entree, maar in de oude stad, is het weer helemaal goed gemaakt, een hele verzameling oude meuk of te wel historische panden.
Wederzien van enkele bekenden in Santiago, heel erg bijzonder en gezellig.
Vanmorgen na een goede nachtrust en voor Chris, een droge nacht, op naar het pelgrimsburo voor ons diploma. Onze stempelkaart is goedgekeurd en we ontvangen het in onze ogen welverdiende compostellaat. Eveneens in de huiskamer van het genoodschap een kopje koffie gedronken, daar eveneens ander pelgrims gesproken. En jawel naar de cathedraal. Daar in Santiago is het grootste wierrookvat in de wereld. Op vrijdag gaat het zekers de lucht in. We hebben ongeveer ander half uur gewacht op de mis welke in het Italiaans gehouden zou worden. En het was het wachten meer dan waard. Mooi gezang, dienst waar we niet veel van konden maken en jawel: het zwaaiende wierrookvat. Helemaal super deze ervaring. Het vat wordt voor 4 mannen aan een touw de kerk door geslingerd, bijna tot aan het plafond. Super om mee te maken en dat op maandag. Er is waarschijnlijk genoeg geld opgehaald vandaag in de kerk.
En nu, we blijven tot woensdag in het hotel in Santiago. Hierna is het nog niet afgelopen voor de mensen die dit denken. De reis wordt vervolgd richting Finisterre. Het is even de vraag of het ook helemaal Finisterre wordt of Cee, aan de kust, de laatste etappe hier is wederom zwaar, dus we gaan terplekke zien of we vanuit Cee verder gaan, wordt vervolgt. Maar het eerste doel is bereikt, en met een goed gevoel.
Vanuit Santiago de Cpmpostella heel veel groetjes van ons

• 15 Juni 2015 - 17:04

Kees En Miep:

Super super super, stoere luitjes. Gefeliciteerd met die geweldige pijlpaal, ondanks de moeilijke zware laatste dagen. Geniet nog even in santiago de Compostella en dan verder.

• 15 Juni 2015 - 17:19

Thea En Henk:

Van Harte gefeliciteerd!!!! Wat hebben jullie dit fantastisch gedaan. Super knap.
    We waren even uit beeld omdat onze computer is gecrasht. Nu zijn we weer helemaal op de hoogte van jullie avontuur. En... jullie zijn er al , Wauww !
    Hoeveel km. hebben jullie nu al afgelegd?
    We wensen jullie nog een goede voortzetting/vakantie.
    Geniet van jullie geweldige prestatie. Het was een genot jullie avonturen mee te mogen "beleven".
    Groeten van Thea en Henk

• 15 Juni 2015 - 17:24

Monique:

Mooi gefeliciteerd met het behalen van jullie doel !! Super ik doe je het niet na haha. Het laatste stukje van de vakantie, en dan hebben jullie er al weer 8 weken opzitten, wat vliegt de tijd.
    Geniet er nog even van, hier gaat alles gewoon door.
    Groetjes Monique

• 15 Juni 2015 - 18:24

Gerard En Ditte:

Hoi Chris en Karin,

Vanuit Kutna Hora Tsjechie (bewolkt 17 graden) een felicitatie voor het bereiken van jullie doel Santiago de Compostela. Wat is dat snel gegaan. Dapper dat jullie nog naar Finnisterre willen doorfietsen, dat had ik ook wel gewild, maar mijn vriend niet. Jullie hebben iets meegemaakt wat jullie nooit meer zullen vergeten. Door mijn fietsvakantie in Duitsland en onze caravanvakantie nu in Tsjechie hebben we jullie zo nu en dan toch kunnen volgen. Het was leuk jullie reisverslagjes te lezen. Nu dus nog de echte laatste loodjes tot aan het eind van de wereld (zo noemen ze dat vaak).

Groetjes en succes nog verder,

Ditte en Gerard

• 15 Juni 2015 - 18:36

Ben En Joke:

Gefeliciteerd met het doel Santiago wat jullie maar mooi bereikt hebben.
    Zaterdag was de camino op de televisie en hebben we de kathedraal nog gezien en naar jullie
    uitgekeken.
    Heel knap en nog veel plezier.
    Groetjes ben en joke

• 15 Juni 2015 - 20:41

Adeline:

Lieve Chris en Karin, van harte gefeliciteerd met jullie topprestatie! Errrruug knap hoor!!!
    Ik heb de foto gezien met het steentje van Henry, heel ontroerend en bijzonder dat jullie dit hebben gedaan. Geniet nog lekker verder want jullie zijn niet meer te stoppen!
    Veel liefs van Adeline en ook van Thomas en Carlijn.

• 15 Juni 2015 - 22:02

Tonny:

Hallo Chris en Karin,

gefeliciteerd met deze geweldige prestatie.

groetjes Tonny en Jannie.

• 16 Juni 2015 - 19:42

PP:

GEFELICITEERD TOPPERS!

Niet gemakkelijk geweest, zo te lezen. Maar dat hoort het ook niet te zijn, dat
    maakt de ervaring.
    Mooi dat jullie dat samen hebben kunnen doen. Zal nog wel even moeilijk zijn
    om thuis weer in het dagelijkse ritme te komen.
    Maar, daar hoeven jullie nu nog even niet aan te denken. Nog lekker genieten van
    hopelijk ook nog wat rustige dagen met mooi weer.
    Dikke knuf en tot gauw.

• 16 Juni 2015 - 21:57

Betsie En Jos:

He luitjes dat heb je maar weer op je cv (C5)staan dat hebben er niet veel
    Geniet er maar lekker van de dagen vliegen zo denk ik wel voor bij
    Gr.uut Loil

• 16 Juni 2015 - 22:03

Robert,Nathalie, Rico & Carlos:

Ha Chris & Karin,

Gefeliciteerd met het bereiken van Santiago !! Knappe prestatie, maar we hadden er dan ook niet aan getwijfeld dat jullie je doel zouden bereiken..
    Goed om te lezen dat Chris weer helemaal hersteld is..fietst toch wat prettiger. Succes met de laatste etappes en geniet nog even van Espana....
    Trouwens een erg leuk optrekje op die foto...willen we zo voor ons huis inruilen..
    Groeten van ons allemaal en succes nog even.

• 17 Juni 2015 - 11:15

Jan:

Hup, het is woensdag. Niet mauwen en verder, stelletje berggeiten. Bij Chris kan er nog wel een kilo af, neem nog een slok bergwater!
    Helemaal mooi werk en gefeliciteerd samen, petje af. En hopelijk is het laatste stuk ook weer de moeite waard, hoe ver is dat nog?
    Leuk de foto's te zien en jullie reacties te lezen. Mijn kleine neefje genietend van de mis en het wierook. Fijn en lief dat Henry meegereisd is, doet me goed.
    Groeten van Patrick en een dikke omhelzing van mij, Jan.

• 17 Juni 2015 - 16:11

Geert En Eugenie:

Geweldig Chris en Karin!
    Heel leuk om over al jullie belevenissen te lezen.
    Nu nog even Finisterre meepakken en van de mooie uitzichten genieten...
    Geniet er nog van!
    groetjes Geert en Eugenie