Fisterra, het einde van de wereld
Door: Chris en Karin
Blijf op de hoogte en volg Chris en Karin
20 Juni 2015 | Spanje, Fisterra
Vanuit een zonnig Fisterre dit bericht. We zijn woensdags inderdaad naar Fisterra gefietst. Overtollige bagage en de tent hebben we in het hotel achtergelaten. Hier komen we volgende week ook weer terug. Dat is dus lekker makkelijk. Maar of je het merkt, zonder bagage? Eigenlijk niet. De tocht was best heftig, wederom beste klimpartijen. Maar het uitzicht maakt een klimmetje vaak meer dan de moeite waard. Totaal een afstan van 90 kilometer van Santiago naar Fisterra. Dit is het meest westelijke puntje van Europa. Aan beide kanten heb je zee en strand. Het uiteindelijke nulpunt ligt bij de Faro, of te wel de vuurtoren. Hier worden spullen verbrand, de toch is dan ten einde. Een bronzen schoen en een vlaggemast met spullen, dit samen met het nul-paaltje is het einde. Vier kilometer vanaf het centrum van Fisterra.
In Fisterra is geen camping, wel bij Cee en Muxia. Dus tent niet mee, hotels genoeg hier. Nou is het geen hotel geworden maar een hostal inclusief ontbijt. Heel erg goed allemaal en lekker schoon.
De eerste dag maar even een dagje strand gedaan, en gister dus naar het nulpunt. Symbolisch met de fiets. Daarna een credential gehaald voor het traject Santiago-Fisterre. Daar hebben we van een wandelaar te horen gekregen dat het ook nog in Muxia te halen is, maar dan moet je onderweg in Lires wel een stempel halen. Dus vanmorgen op de fiets (toen was het al warm, vanmiddag was het reeds 30 graden). Op naar Lires voor een stempel en daarna door naar Muxia. Enkele reis door de bergen, en wederom veel klimmeters, is 30 kilometer. Maar wel een mooie tocht, een aanrader. Hier in een Refugio een stempel gehaald en eveneens weer een credential.
Veel mensen welke we onderweg ontmoet hebben zijn inmiddels naar huis. Een paar nog in Santiago of in Muxia. Gister hebben we Jos, een medepelgrim bij de bus uitgezwaaid. Jos gaat terug naar Santiago, wij hebben nog even tijd. Volgende week dinsdag gaan we in 1 keer weer terug met de fiets naar Santiago, vieren hier San Juan en dan donderdag terug naar Nederland. Zal afkicken worden.
San Juan is hier een groots feest inclusief vuurwerk. Alle Spanjaarden komen dan uit all hoeken en gaten om dit te vieren, een soort sinterklaas maar dan zonder goedheiligman. We gaan het zien. Vanuit warm en zonnig Fisterra wensen we in ieder geval iedereen een hele gezellige vaderdag toe. We gaan er morgen eentje op drinken. Proost en groetjes
20 Juni 2015 - 18:31
Reis En John Vanuit Norden:
Ha die Chris en Ka,
super gedaan die laatste km naar The end of The World. Geniet nog ff van t mooie weer en de ontspanning. Terug in Nederland is t weer over. Vanuit een nu ff zonnig Noren met maar 16 graden de grtz. -
20 Juni 2015 - 20:56
Ditte En Gerar:
Hoi Chris en Karin,
Knap gedaan, wat een doorzettingsvermogen, nog ff door naar Fisterre, gefeliciteerd. Genieten jullie nog maar lekker daar de laatste dagen. En bij jullie een iets beter temperatuurtje dan hier bij ons in Tsjechie, 11 graden vandaag, iedere avond met de kachel aan.
Groetjes -
21 Juni 2015 - 12:09
Anne-Marie:
Hoi Chris en Karin,
Wat n mooie en bijzondere reis hebben jullie gemaakt. Het is leuk om vanaf hier mee te lezen! En mee te leven.
Nog n fijne tijd en daarna een goede reis naar huis!!
Groetjes, Anne-Marie
21 Juni 2015 - 13:20
Ben En Joke:
Heel erg bedankt voor het mooie verslag van jullie camino.
Nog een fijne vakantie en goede reis terug.
Groetjes van ben en joke. -
21 Juni 2015 - 18:18
Kees En Miep :
Nou lieve mensen, CHAPEAU -
21 Juni 2015 - 23:34
Thea En Henk:
Hallo Chris en Karin
Zo, jullie kuitjes krijgen er maar geen genoeg van. Geweldig gedaan !
Laat 't feest van San Juan jullie afscheidsfeest worden. Het vuurwerk is voor jullie, want wat hebben jullie "geknald" zeg, deze afgelopen 2 maanden.
Geniet nog van de laatste dagen van jullie bewonderenswaardige reis.
Adios
22 Juni 2015 - 19:03
Hans, Anke, Sam En Lynn:
Ha Chris en Karin,
Wow, wat hebben jullie een doorzettingsvermogen. Heel goed gedaan!
Geniet nog lekker van de laatste dagen! Alvast een goede terugreis naar het koude :-(
kikkerland.
Groetjes, Hans, Anke, Sam en Lynn -
24 Juni 2015 - 19:07
Jan:
Proficiat met deze prestatie en ik hoop dat er nog vele tochten zullen volgen voor jullie. En voor morgen een veilige terugreis en weer welkom in ons mooie Nederland.